Το κέντρο της σοφής ηγεσίας πρέπει να είναι το κέντρο της φωτεινής αρμονίας της γνώσης
σε λεπτές ισορροπίες της γης
Πανηγυρικό χαρακτήρα πήρε την περασμένη Παρασκευή το προσκλητήριο του Δήμου Δελφών για συστράτευση στη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, που από κοινού συντονίζουν ο Δήμος Δελφών, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας και το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.
Δελφιώτες και Δελφικοί βρέθηκαν στην αίθουσα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών η Πρόεδρος του οποίου, κυρία Ελένη Γλύκατζη- Αρβελέρ, αλλά και ο Γενικός Διευθυντής καθηγητής κ. Αθανάσιος Μαρκόπουλος που παρέστη και μίλησε, στήριξαν από την πρώτη στιγμή την υποψηφιότητα του ιστορικού Δήμου.
Ο Δήμαρχος Δελφών Θανάσης Παναγιωτόπουλος στην ομιλία του επεσήμανε πως η διεκδίκηση αυτή θα φέρει όχι μόνο στο Δήμο Δελφών, αλλά και σε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα ανάπτυξη και ευημερία, βασισμένη πάνω σε γερές βάσεις. «Οι Δελφοί-πρόσθεσε- πρέπει να αποκτήσουν πάλι τον οικουμενικό χαρακτήρα που τους αναλογεί για να ξαναβρεί η Ευρώπη το «μέτρο». Οι Δελφοί ήταν και μπορούν να είναι ξανά το Πνευματικό Κέντρο του Κόσμου και μόνο αυτοί μπορούν να δώσουν το 2021 ένα ευρύτερο πνευματικό μήνυμα αναστοχασμού πάνω στις φιλοσοφικές αρχές του σύγχρονου πολιτισμού, που είναι Δελφικές. Να αναζητήσουμε όλοι μαζί- τόνισε- το πώς θα αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις κι αυτή η αναζήτηση να μετουσιωθεί μέσα σε μια πολιτιστική πρόταση που δεν θα εξαιρεί τη σημερινή πραγματικότητα, αλλά θα εμπνέεται από αυτήν και θα δίνει το αυθεντικό νόημα της σύγχρονης Ελλάδας».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας κ. Κωνσταντίνος Μίχος, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας και Δήμαρχος Ορχομενού κ. Λουκάς Υπερήφανος, του οποίου η ομιλία έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους παρευρισκόμενους όταν ανακοίνωσε ότι την Υποψηφιότητα των Δελφών συνυπαγράφουν όλοι οι Δήμοι της Στερεάς Ελλάδας, Δήμαρχοι από όλη την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και πλήθος Ακαδημαϊκών και ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών.
Σημαντική ήταν και η παρέμβαση του κ. Σπύρου Μερκούρη, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, αφού αναφέρθηκε στο όραμα και το έργο της Μελίνας Μερκούρη για το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, συμπλήρωσε: «Ζούμε σε μια εποχή με τρομερά προβλήματα. Η οικονομία είναι πλέον πάνω από την πολιτική και τον πολιτισμό. Είναι ευκαιρία ξανά σε αυτόν εδώ τον τόπο, τους Δελφούς, να ξαναδώσουμε το αίτημα της ανάγκης του πολιτισμού, να δώσουμε το αίτημα της ανάγκης ενός διαλόγου μεταξύ λαών και πολιτισμών. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε έτσι. Δεν μπορεί να στεγνώσει η κοινωνία, διότι ο πολιτισμός είναι στο επίκεντρο της πολιτικής, της οικονομικής και της κοινωνικής ζωής».
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον συντονισμό και την παρουσίαση της βραδιάς είχε η Δημοσιογράφος και Διευθύντρια Λόγου και Τέχνης της Unesco Πειραιώς και Νήσων κα Κλέλια Χαρίση, ενώ μουσικά πλαισίωσαν ο συνθέτης και ερευνητής Νίκος Ξανθούλης, η τραγουδίστρια και συνθέτρια Φένια Χρήστου, ο μουσικός με διεθνή καριέρα στα κρουστά Αλέκος Χρηστίδης, ο ανεπανάληπτος ερμηνευτής Βασίλης Γισδάκης, καθώς και η Χορωδία του Ωδείου Άμφισσας υπό τη διεύθυνση της κυρίας Ελένης Ιντέρνου.
Η επίσημη παρουσίαση της Υποψηφιότητας των Δελφών, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 25 Νοεμβρίου στις 6 το απόγευμα στην Αίθουσα της Παλαιάς Βουλής.
Αναζητώντας το χαμένο Κέντρο της Γνώσης και της Αυτογνωσίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου