Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Τα ψέμματα του διαδικτύου



Συντάκτης 

Από όταν είμαστε μικροί, παίρνουμε πρέφα πως ψεύτης και άδικος είναι ο ντουνιάς. Ας μείνουμε στα ψέμματα. Τα πρώτα ψέμματα τα μεγάλα, μας τα λένε οι δικοί μας με το πρώτο μας το γάλα. Και φυσικά είναι αδύνατον να μην πούμε κι εμείς. Στους γύρω μας και στον εαυτό μας.

Όταν μάλιστα τα ψέμματα στον εαυτό μας ξεπερνούν τα ψέμματα προς τους άλλους ( αν κι αυτά τα δύο συνδέονται) τότε το φιλοσοφικό ερώτημα που τίθεται ανά τους αιώνες είναι, αν είναι δυνατόν ο άνθρωπος αυτός να είναι ευτυχής. Πάντως είναι διπλοκαρατσεκαρισμένο πως υπάρχουν ψέμματα που όπως η μπύρα FIX κάνουν καλό. Η αναμενόμενη ερώτηση είναι "καλό σε ποιόν;" Κατ'αρχήν στον ψεύτη, τουλάχιστον την πρώτη φορά, τον πρώτο χρόνο. Γι'αυτό καλό είναι να θυμόμαστε που και που την ιστορία με τον ψεύτη βοσκό. Και κάνουν καλό, όχι μόνο για παίξε γέλασε πράγματα, αλλά για θέματα που παίζονται ζωές, σχέσεις και ελευθερίες. Ας θυμηθούμε εδώ το ψέμα που μέσω τρίτου κατάφερε και είπε ο Θεμιστοκλής στον Ξέρξη,  ψέμα που το έχαψε ο άναξ και πήγε κι έκλεισε το στόλο του στα στενά της Σαλαμίνας. Η εμπειρία μου επίσης (και είμαι σίγουρος πως και η δικιά σας), μου δίνει το δικαίωμα να απαντήσω "καλό και στους δύο". Αυτό και μόνο θα έπρεπε να έκανε τον Μωυσή να ξανασκεφτόνταν την εντολή "ου ψευδομαρτυρήσεις κατά του πλησίον σου μαρτυρίαν ψευδή".  Άσε που υπάρχουν περιπτώσεις, όπου ο παραλήπτης του ψέματος ζητάει ο ίδιος από τον ψεύτη να του πει το ψέμα του. Μια τέτοια ακραία περίπτωση είναι εκείνος ο ερωτευμένος, που απευθυνόμενος στη γυναίκα που έχει μάθει την καρδιά να σπάζει, της τραγουδάει "πες πως μ'αγαπάς κι ας είναι ψέμα"
Στην εποχή μας τα ψέμματα δίνουν και παίρνουν. Αν μάλιστα σταθούμε λίγο περισσότερο σ'αυτά που ακούμε, μαθαίνουμε και βλέπουμε κάθε μέρα, τότε εκτός από τα χοντροκομμένα ψέμματα θα διαπιστώσουμε πως αυτό που κυριαρχούν στους αναπτυγμένους πολιτισμούς είναι οι μισοαλήθειες και οι αποσιωπήσεις. Όπως επίσης αυξάνεται συνεχώς και ο αριθμός των χαλκευμένων πληροφοριών και ειδήσεων που κυκλοφορούν και που είναι πολύ δύσκολο εμείς οι φτωχοί να τους κάνουμε τεστ αληθείας. Ιδιαίτερα στο ίντερνετ, το σπορ αυτό κάνει θραύση. Εκεί που ήλπιζες πως αυτό το οικουμενικό μέσον επικοινωνίας και πληροφόρησης θα ήταν η τράπεζα της αλήθειας, έχει γίνει ο τόπος όπου τα ψέμματα κάνουν πάρτι. Σ'αυτό το βασίλειο των ψεμμάτων όλοι συνεισφέρουμε το κατά δύναμην. Δουλεύοντας με επιμέλεια για τη δόξα μας, δουλεύουμε εν κατακλείδι για τη δόξα και τη μακροημέρευση του ιντερνετικού βασιλείου. Τα ιντερνετικά ψέματα και οι μισοαλήθειες των εξουσιών, είναι είδη πολύ επικίνδυνα, που εν τη αφέλειά μας ή την αδυναμία μας, μάς μετατρέπουν σε φορείς ενός ιού που τίποτα δεν το αποκλείει ότι μπορεί να αφανίσει κάποτε όλο το γένος των ανθρώπων. Η απόσταση ανάμεσα στις ψεύτικες υποσχέσεις, τις παραπλανητικές διαφημίσεις, τα ψέμματα με περιτύλιγμα αλήθειας, τις πανάκριβες παραχαράξεις/πλαστογραφήσεις και στην ψευδή συνείδηση, στις πλαστές ανάγκες και στα άλλοθι που αθωώνουν κάλπικες υπάρξεις, μου φαίνεται πως όλο και μικραίνει. Κι αυτό είναι ο κίνδυνος θάνατος αυτοπροσώπως. Το σίγουρο είναι πως, αν εξαιρέσουμε αυτούς που είναι παθολογικά ψεύτες, οι υπόλοιποι που συνειδητά ψεύδονται, πάντα για κάποιο λόγο ψεύδονται. Λόγο, όπου η ιδιοτέλεια είναι η αρχηγός. Τέλος, άλλο το ψέμα κι άλλο η μπλόφα. Υποτίθεται ότι το ψέμα δεν επιτρέπεται στα παιχνίδια της ζωής, αφού η χρήση του θεωρείται εκ προοιμίου καταδικαστέα. Η μπλόφα όμως επιτρέπεται και είναι αναμενόμενη σε παιχνίδια επιτραπέζια και όχι μόνο. 
Υπάρχουν άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στα ψέμματα; Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχουν. Ένας απ'αυτούς είναι ο 42χρονος Θεσσαλονικιός Θοδωρής Δανιηλίδης. Που τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει το μπλοκ Ellinika Hoaxes. Εκεί, αυτός ο άνθρωπος αποκαλύπτει τα ψέμματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Γι'αυτόν τον λόγο τον ευχαριστούμε. Αν θέλετε να μάθετε λίγα περισσότερα πράγματα για τον άνθρωπο αυτόν και για τη αξιόλογη δουλειά που κάνει πατήστε  εδώ  . Θα σας εμφανιστεί μία συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στη lifo με τον τίτλο " Ο άνθρωπος που ξεσκεπάζει τα ψέμματα του ελληνικού ίντερνετ" που του πήρε η Άλκηστη Γεωργίου. Ελπίζουμε γρήγορα να εμφανιστούν κι άλλοι συμπατριώτες μας με διάθεση να τον μιμηθούν. Αν και πολλές φορές έχει παρατηρηθεί πως μία ανυπόγραφη ψεύτικη είδηση στο διαδίχτυο που την ακολουθεί τεκμηριωμένη η ψευτιά της, να εξακολουθεί να δέχεται άπειρα like. Γιατί; Διότι είναι πολύ πιθανόν να επαληθεύεται μία από τις παντού καιρού αλήθειες. Αυτήν που βύζαξε το στιχάκι του Σαββόπουλου από τον Άγγελο εξάγγελο που μας ήρθε από μακριά και
...τα νέα που μας έφερε ήταν όλα μια ψευτιά / μα ακούγονταν ευχάριστα στ’ αυτί μας / γιατί έμοιαζε μ’ αλήθεια η κάθε του ψευτιά / κι ακούγοντάς τον ησύχαζε η ψυχή μας....

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου